De herfst is begonnen.. hoe blijf je fit?

De herfst is begonnen.. hoe blijf je fit?

De herfst is begonnen. Persoonlijk moet ik daar altijd even aan wennen. Ik hou van buiten zijn, lekker in een jurkje fietsen en de zon op je gezicht voelen, ergens neerstrijken op een terrasje. Heerlijk! En dan dient de herfst zich aan met harde wind of regen. Het is echt wel even omschakelen. Maar als hij er dan echt is, is het ook weer prima. Ik waardeer de seizoenen met hun eigen kenmerken. 
 

Hoe voel jij je?
Dat je moet wennen aan een nieuw seizoen is op zich niet vreemd, want elke seizoenswisseling heeft invloed op hoe jij je voelt. Seizoenswisselingen maken ons even wat kwetsbaarder, ze knabbelen aan je weerstand. De herfst doet dat bovendien nog eens extra.

 

Al een paar jaar volg ik de leer van de Ayurveda. Ayurveda betekent de wetenschap van het leven. Het is een 5000 jaar oude oosterse geneeskunst die preventief gericht is op een gezond leven. Ayurveda volgt de ritmes in de natuur, gebruikt natuurlijke ‘genees’middelen en streeft altijd naar balans. Het is preventief gericht op gezond zijn en lekker in je vel zitten. Dus ook in de herfst ;)

 

De herfst maakt ons even kwetsbaar
De herfst is het seizoen van ‘vata’, dat staat voor wind en beweging, voor kou en droogte. Typische herfstklachten zijn verkoudheid, pijnlijker gewrichten, stijfheid, drogere huid. Maar ook: angst, onrust, onzekerheid. 
De herfst maakt ons even kwetsbaarder, dat geldt ook voor ons immuunsysteem. Dat alles is normaal en hoort typisch bij het herfstseizoen, waarin de dagen korter worden en de zon minder lang schijnt.


Natuurlijk ritme
In de natuur zie je hoe de seizoenen zich volgen. Er is een komen en gaan. De seizoenen brengen ieder voor zich veranderingen met zich mee. Waarna een nieuw seizoen volgt met andere veranderingen. Een komen en gaan van veranderingen, maar wel met een duidelijk ritme. Na de zomer volgt de herfst en volgend jaar is dat weer zo. Elk seizoen heeft zijn functie. 
In de herfst zie je de diepe kleuren van de zomer vervagen. De zon is minder aanwezig, waardoor de bladeren van de bomen minder voeding geven. De boom past zich aan en stoot de bladeren af. Takken verdrogen en knakken. De boom is bezig om zich eventjes terug te trekken. Om in latere seizoenen weer tot volle bloei te komen.  

 

Zo werkt dat ook bij dieren. En bij mensen. De seizoenen hebben invloed op ons lichaam en onze geest. Er is een tijd van terugtrekken, verstilling en verhoogd bewustzijn. Waarna we straks weer volop kunnen bloeien en doorontwikkelen. 

 

Ook bij ondernemers

Ik zie dergelijke seizoenen ook bij ondernemers. Er is een tijd van volop bloeien, waarna er een tijd is van rust. Dat vindt niet iedereen fijn. Want is het dan wel zo, dat er weer een tijd van bloeien komt? Mijn ervaring is, dat juist de tijd van rust en vertraging je enorme kracht geeft voor de ontwikkeling die daarna komt. Heb vertrouwen! Ik heb een periode van ‘vertraging’ achter de rug en ik kan je zeggen dat het enorm spannend was, maar dat het me enorm veel heeft gebracht. Daar kom ik in een latere blog op terug! 
 

Wanneer ben je kipfit?
Ayurveda gaat uit van drie basisenergieën, ‘dosha’s’, die in de natuur aanwezig zijn en waaruit wij allemaal bestaan. Vata heb ik al genoemd. Verder zijn er ‘kapha’ (aarde, structuur; winter) en pitta (vuur, transformatie; zomer). Lente is een combinatie van pitta en vata.
Elk mens heeft een unieke samenstelling qua dosha’s. Je hebt ze alle drie in je, maar in hogere of mindere mate. Je voelt je op je opperbest als deze met elkaar in balans zijn. Daarbij zijn je voeding en levensstijl heel erg van belang. Daarmee kun je jezelf juist in een disbalans brengen. Het seizoen ‘helpt’ daarin nog eens extra mee. 

 

Hoe blijf je fit in de herfst?

Iedereen heeft er baat bij om de vata-energie (van kou, droogte, beweging) en daarmee de typische gezondheidsklachten van dit seizoen, te verminderen. Maar vooral de ‘vata’-mensen doen er goed aan om extra voor zichzelf te zorgen. Want zij hebben van nature al veel vata in zich, de herfst doet er nog een extra schepje bovenop. Vata-mensen zijn daardoor kwetsbaarder voor de typische herfstgezondheidsklachten.
Door precies het tegenovergestelde van de vata-kenmerken te gebruiken, neutraliseer je de vata-energie. Met warmte, olie/vocht, rust en zachtheid zorg je dat het evenwicht zich weer herstelt. En daardoor voel jij je kipfit.
 

Tips:

  • Kleed jezelf warm (ook al heb je het niet koud)
  • Masseer je huid met een natuurlijke olie, zoals sesamolie of jojobaolie, bij voorkeur dagelijks. Het voorkomt uitdroging en werkt rustgevend.
  • Eet en drink vooral warm, dat is voor nu beter verteerbaar. Gebruik voedsel dat nu in de natuur wordt geoogst, vers, onbewerkt en uit jouw regio. Gebruik kruiden die je spijsvertering stimuleren (gember, kurkuma, kaneel). Rauwe salades en droge producten gebruik je nu liever niet of met mate. 
  • Verlaag je tempo. Ook bij het sporten bijvoorbeeld, om je gewrichten wat meer te ontzien.
  • Zorg voor ontspanning. Gun jezelf de rust en de vertraging van dit seizoen. Warm aankleden, naar buiten in de natuur, wandelen, de stilte opzoeken, meditatie, Ayurvedische massage, yoga en ’s avonds wat eerder gaan slapen. 

 

Ayurveda,
je voelt je beter op het ritme van je natuur.